Vanja Wikström Momtrepreneur

Stoltare än stoltast
                                                                       I samarbete med TOMS & Nilson Shoes till förmån för SOS Barnbyar
BREAKING NEWS! I dag är jag extremt stolt att kunna släppa nyheten att jag och Jossan gör ett samarbete med TOMS och Nilson Shoes till förmån för SOS Barnbyar som är SÅ magiskt och fint på alla sätt som finns!
Vi har valt ut varsin favoritmodell från TOMS kollektion (är ju ett stort TOMS-fan sen länge), och för varje modell som säljs ger Nilson 100 kr och TOMS 100 kr till SOS Barnbyars skola i Les Cayes på Haiti. 200 kr PER SÅLT PAR går alltså direkt till denna skola, det är rätt mycket stålars det!
Det här är mina favvos. Leopard - SÅKLART!
Och här har vi Jossans raringar! Tycker att TOMS är ett så grymt varumärke. Förutom att de gör sjukt fina saker ger de ALLTID bort ett nytt par skor till ett behövande barn - för varje par TOMS som säljs. ÄLSKAR när företag ger tillbaka.
Många av barnen i skolan dit pengarna går drabbades hårt av jordbävningen som 2010 ödelade stora delar av Haiti, och har förlorat familjemedlemmar och vänner. Omkring 300 barn går på skolan, som blivit en viktig knytpunkt för hela samhället. Till exempel driver den en vattenanläggning som förser många av de boende i området med dricksvatten. Barnen är i åldrarna 3-14 och får gratis skolgång av utbildade lärare, tack vare SOS Barnbyars insatser.
Vi är extremt stolta att vi får vara ambassadörer för det här tokfina projektet!
Pjucksen är ju dessutom tokfina, och perfekta att stoppa ner fossingarna i nu i vår och sommar. Och jag säger det igen - hela 200 kr per sålt par går alltså till skolan på Haiti. Plus att TOMS som vanligt skänker ett par nya skor till ett behövande barn för varje sålt par såklart. SÅ BRA!
Hoppas hoppas att vi kränger en maaaaaassa pjucks, så att det blir en rackarns stor hög med stålars som vi kan skeppa över till de goda ungarna på Haiti! Läs mer om projektet och titta nämre på skorna här!
Klicka gärna på hjärtat så jag vet vilka inlägg ni gillar bäst!
#1 - Amanda

Så himla fint! Snygga skor OCH välgörenhet. Bäst!!!

#2 - Emma

Åååh! Så himla fint!

#3 - Åsa

Fantastiskt fint av TOMS, har alltid hyllat sådana företag! Tänk om fler följde deras spår, nu är det iofs många som gör det tack och lov. Vill även säga att det är såååå mkt roligare att läsa om ett samarbete som detta, än något mer "sammasomallaandrabloggareskriveromsamtidigttypkrämerinredning", du hajar:) En blandning förnöjer. Supersnygga bilder på er här, ni bär upp skorna så bra:) Och så snygg du var i håret på dessa foton, tycker detta är den frisyr och färg som du är som allra finast i, pangsnyggt!

Svar: TAAACK! <3 :-D
Vanja Wikström Momtrepreneur

#4 - Clara

Fantastiskt samarbete! & gud va snygg du är i platt hår Vanja! <3

#5 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Åh så fint av er :). Jag älskar välgörenhet :)

#6 - Julia

Hej!
Jättefint projekt😊 Måste dock få kritisera det lite då jag nyss läst om detta på högskolan. I kursen Issues in development har vi fördjupat oss i välgörenhet och fördelar och nackdelar med detta. En STOR nackdel och som hämmar utvecklingen till det bättre för de fattiga och utsatta människorna är just att vi skickar ner gratis saker till dem hela tiden. För att ett samhälle ska fungera och utvecklas behöver folk jobba för att ha råd att handla osv för att få ekonomin att gå runt i samhället. Det som händer i tex en liten by i Afrika när Toms skickar ner gratis skor är att den stackars egen företagaren som tidigare jobbat som skomakare för att försörja sig inte längre har något jobb. För vem vill köpa skor när man kan få det gratis? Att vi kränger massa grejer leder i många fall till att personerna också blir mer beroende av dessa saker då de inte längre kan livnära sig och jobba. För att verkligen hjälpa utsatta människor och länder tror jag (och många andra) att vi istället för att skicka gratis saker ska hjälpa dem att starta upp egna företag, odla sin egen mat, utbilda dem osv.
Dokumentären och filmen "Poverty Inc" beskriver detta otroligt bra och är en väldigt sevärd film som verkligen ger en tankeställare. Jag vet att du och Niklas gillar dokumentärer, och då är denna ett måste!! Finns att köpa på ITunes tillexempel.
Företag som Toms tjänar otroliga pengar på att vara ett socialt företag. Vi tänker att vi verkligen gör en god sak när vi köper skor av dem, vilket vi kanske gör, men verkligen inte i alla fall.
Menar inte att trycka ner på ert projekt, det är jättefint med en bra tanke. Men det skadar inte att vara lite kritisk mot sina projekt också, det är så vi utvecklas!
Läst din blogg i många år men detta är första gången jag kommenterar. Känner lite för mycket för detta ämne för att inte vilja upplysa er om dessa "nackdelar" som finns med välgörenhet som många inte känner till.
Tack för härlig blogg, podd och youtube kanal!

#7 - michelle

Alltså älskar Toms! Bodde i ett per under hela tiden jag var preggo <3 Och måste säga att det tog många månader innan jag började spinga runt i högklackat igen - mina fötter hade liksom vant mig med mina gosiga Toms hehe

#8 - mariaanderzon.se

Måste väl hålla med Julia lite, dock tycker jag Toms verkar vara ett BRA exempel på välgörenhet.

Det jag inte gillar är när kändisar flygs runt halva jordklotet för att spela in gråtfilmer med utsatta människor, när de får betalt för välgörenhet och oftast enbart visar upp sig ihop med det för att det är bra för deras varumärke. Och precis som du säger skeppas enorma mängder mat till olika platser vilket förstör för de bönder som faktiskt odlar mat på plats och därmed inte kan sälja sin skörd. Man måste satsa på sånt som bygger upp något på plats, som utbildning, maskiner, material osv.
Har velat åka och volontärarbeta länge men hittar ingenting som känns seriöst, samma sak där. Volontärturismen med folk från väst som BETALAR för att arbeta tar jobb från människor på plats, dessutom finns hundratals projekt som inte är på riktigt och som skapas eftersom efterfrågan på volontärarbete är så pass stor. Finns många hemska exempel där djur föds upp i fångenskap för att turister ska "ta hand om dem" USH!

#9 - Isabel

Så bra grej! Förstår ju det som de andra skrivit om att det är lätt att de företag som redan finns på plats kan "slås ut" av gratisprodukter som skickas ner, däremot är det ju fantastiskt bra att skolan får pengar. <3

Och något annat: så fina mattor på fotona också! Du råkar inte ha en aning om var de är från?

Svar: Jag tror att mattorna var från Åhléns! :-) Kram!
Vanja Wikström Momtrepreneur