Vanja Wikström Momtrepreneur

Mina bästa tips på snygga och lättskötta växter (del 1)
Ganska ofta får jag frågor från er om mina växter. Och titt som tätt dyker det upp önskemål i kommentarsfältet om att jag ska tipsa om lättskötta men snygga växter att gå loss på hemma. Så precis just det tänkte jag bjussa på i dag.
Jag tänker att vi i två inlägg framöver går igenom de växter vi har hemma hos oss, för i princip samtliga är lättskötta. Då får ni dels svar på vad som bor i min och Niklas hemmadjungel, och dessutom tips om lättskötta plantor. Bra deal va? Nu kör vi!
Jag ÄLSKAR att ha mycket växter omkring mig. Hemmet blir levande, färgglatt - och får dessutom bättre luft då många växter är rena rama luftrenarna.
Här ovan har vi en favorit som jag köpte på mataffären för nåt år sen. Linspeperomia heter den. Tycker den växer så vansinnigt vackert, bildar liksom ett litet grönt vattenfall på fönsterbrädan. Vattnas någon gång i veckan.
Bredvid Linspeperomian ser ni nåt annat som vi har mycket av hemma - torkade hortensior. Där kan man snacka lättskött växt ha ha! Kräver noll underhåll och är tokfina.
Ytterligare en torkad hortensia. Alla hortensior torkar dock inte vackert, är man osäker kan man fråga i blomsterbutiken. De har koll.
Den här rackaren är också ett matbutiksfynd (SÅ billiga växter där ju, man kan hitta så mycket fint!). Det är en Paraplyalia, eller paraplyväxt som de brukar kallas. Sjukt enkel att ha å göra med, bör vattnas ett par gånger i veckan. Växer så det knakar. Vi har två stycken hemma och på något halvår har de vuxit upp till små miniträd.
Den här tycker jag himla mycket om, den är så djungelaktig liksom. Den heter Juvelblomma. Också sjukt lättskött, vill dock gärna ha lite vatten konstant inne i bladrosetten. Bredvid ser ni ännu en torkad hortensia. Nu är vi inne på nummer 3 tror jag? Gillar dem som sagt.
Juvelblommans blomma är SÅ vacker! Jag köpte den här växten för nåt halvår sen, och den är fortfarande exakt lika tjusig som dagen då jag tog med den hem.
Denna raring är också lättskött (vattnas rejält en gång i veckan), och SÅ vacker. Guldpalm, heter den. Perfekt att knycka blad från också, som man kan placera i badrummet eller andra ställen som behöver lite extra grönt.
Liiite osäker på den här, men tror det är en vit Rosenkalla. Just nu blommar den inte, men när den gör det får den vackra vita blommor som är lite vaxartade. Också lättskött.
Nämen titta, vad har vi här? Ännu en torkad hortensia! Ni ser - I can´t get enough. Har dessutom en vas med torkad eukalyptus bredvid, de är superfina i torkad form de med tycker jag.
Den här vet jag inte namnet på. Försökte googla men hittade inget. Tänker att ni som blir kära i just den här växten kan ta med bilden till er blombutik, så kan de säkert hjälpa er utifrån den.
Någon form av fetbladsväxt är det i alla fall. Och det kan man väl ge som ett generellt tips till er som önskar lättskötta växter - välj fetbladiga så får ni det easy peasy. De vill gärna ha ljus, men behöver inte vattnas särskilt ofta då de behåller en massa fukt inne i sina tjocka blad.
Jaha, det var det hele för den här gången. Hoppas ni tyckte det var kul och att inlägget gav en smula inspo på djungelfronten. Ni som gillar - håll utkik efter del nummer 2 som kommer inom en snar framtid!
Tryck gärna på hjärtat så jag vet vilka inlägg ni gillar bäst!
#1 - Lotta

Kul inlägg! Älskar växter 😍 Den sista växten är också en Peperomia, Peperomia Polybotrya eller Peperomia Raindrop som den också kallas

Svar: Ååå grymt - tusen tack för att du hade koll på namnet! :-D
Vanja Wikström Momtrepreneur

#2 - Carolina

Tycker den sista ser ut som elefant öra, googla 😊

#3 - Alice

Hej alla Vanjas följare!
Vi heter Emmy och Alice och läser Medie-och kommunikationsvetenskap på SU. Just nu skriver vi en B-uppsats om relationen mellan influencers och dess följare. Vi vill kika närmare på hur ni som följer Vanja upplever relationen med henne. Om du har några minuter över så vore vi väldigt tacksamma om du kunde fylla i vår enkät här: https://sv.surveymonkey.com/r/WT5CMM7
När du svarar på enkäten är du givetvis helt anonym och du behöver bara lämna din mejladress om du själv vill. Tusen tack för din hjälp!
P.S. Vi har självklart frågat Vanja om vi får publicera detta i hennes kanal, och har fått det godkänt :)

#4 - Angelica Zetterström - Ekomorsan

Tror den sista är en elefantöra :)

Jag älskar hortensia och hade det i min brudbukett 😍

Jag har de mest ogröna fingrarna som finns! En gång hade jag en murgröna på en hylla och fattade inte ens att den va död!!! 🙈🙈 köpte också en paraplyväxt på typ Ica för snart ett år sedan och den lever och frodas trots att den nog bara får vatten var 10de dag 😂

#5 - posters från nordicprintstore.se

Älskar ditt hem och dina växter! Längtar till nästa del.. kan inte få nog av växter! <3

#6 - Jenny

Tack för härlig inspiration! Nu vill jag göra ett ryck och köpa hem massa lättskötta växter! är sååå kass på att hålla dem vid liv 🙈😋 har jobbat som florist en period och får alltid höra detta då folk som hälsar på kommenterar att floristens blommor är mer eller mindre halvdöda 😆
Förresten, Den du var osäker på är en fredskalla 😊

Svar: Ha ha, skomakarens barn osv! ;-D Tack för Fredskalla-upplysningen! <3
Vanja Wikström Momtrepreneur

#7 - Jenny

Tack för härlig inspiration! Nu vill jag göra ett ryck och köpa hem massa lättskötta växter! är sååå kass på att hålla dem vid liv 🙈😋 har jobbat som florist en period och får alltid höra detta då folk som hälsar på kommenterar att floristens blommor är mer eller mindre halvdöda 😆
Förresten, Den du var osäker på är en fredskalla 😊

#8 - Hanna

En fråga som är lite off topic: har ni slutat med er youtube-kanal? Jag saknar era mysiga videos!

Svar: Vi har en liten paus pga tidsbrist, men vi kommer tillbaka. Vad fint att du saknar oss! <3
Vanja Wikström Momtrepreneur

#9 - Diana

Halloj! Tänkte bara inflika med att den kallan du är osäker på är en fredskalla! Älskar fredskallor, so otroligt vackra och lättskötta! :) Kram på dig!

Svar: Ååå men TACK! Så bra med kunniga blogoliner! :-D
Vanja Wikström Momtrepreneur

#10 - Alexandra

Om du vill föröka raindropen är det superlätt, klipp ett blad vid stammen och plantera i jord :) jag gjorde så för att ett av de nedre bladen var så himla tungt och nu har det egna bäbisar i en egen kruka!

Svar: Ååå, bra tips! <3
Vanja Wikström Momtrepreneur

#11 - Mikaela

Varifrån är krukan på bild 1? Så fin! 😊

Svar: Köpte den i en blombutik på Götgatspuckeln, minns inte vad den hette dock. :-)
Vanja Wikström Momtrepreneur

#12 - Therese

Den du undrade över heter elefantöra! Så bra namn ju!! Jag har också en fast den är nog övervattnad för den är inte sådär grön längre 🙈 Hur ofta vattnar du din? :)

Svar: Någon gång i veckan, kanske två om jag har hjärna nog att komma ihåg det he he... ;-)
Vanja Wikström Momtrepreneur